frienldy production logo
friendly telefonfriendly@friendly.si
* projekti* delavnice*gledališče* muzeji

 

Ena pomembnejših dejavnosti FRIENDLY PRODUCTION je izobraževanje. V tem segmentu je bilo realiziranih kar nekaj odmevnih delavnic na področju Slovenije in v mednarodnem okviru. Sem eden izmed osmih (8) v Sloveniji, ki smo si pridobili certifikat COACHES FOR AUTHORS v okviru mednarodnega izobraževanja, potrjen s strani EU projekt Leonardo, s tem pa vpogled v delo z mladimi bodočimi avtorji na področju scenaristike, predprodukcije, produkcije in postprodukcije.

Vsaka delavnica za sebe je original. Ne obstaja strikten učni načrt, obstajajo pa smernice. Vsakič, ko se na novo srečam s slušatelji, pripravim najbolj optimalen način poteka dela delavnice. Vse to je odvisno tudi od števila ur ki jih imamo na razpolago in od pričakovanj slušateljev ter naročnika.

Ker pa so potrebe različnih ustanov, podjetij, šol, zavodov lahko zelo različne, se teme delavnic prilagajajo v dogovoru z naročnikom.

Specifične delavnice niso izjema, so prej pravilo.

 • VIDEO DELAVNICA
  Video delavnica v okviru izbirnih vsebin na Gimnaziji Jurija Vege v Idriji (šol. leto 2007/08).

 • OSNOVE VIDEO TEHNOLOGIJE I. in II.
  Redna predavanja za prve in druge letnike v okviru Šole uporabnih umetnosti Famul Stuart v Ljubljani (študijsko leto 2006/07 in 2007/08).

 • ODPRIMO GLAVE… IN ZABELEŽIMO S POMOČJO VIDEO GLAVE.
  Intenzivna 12 urna video delavnica je potekala avgusta 2006 v prostorih Galerije Škuc v organizaciji in pokroviteljstvom L'MIT. Prisotnih 6 slušateljev. V 12 urah smo se dotaknili pomembnejših točk pri nastajanju filma/videa. Teoretično in praktično delo.

 • INTENZIVNA ŠOLA (RE)KREATIVNEGA SNEMANJA ™  
  Je potekala od 08.12.2005 do 13.02.2006 v okviru društva ATELJE 2050. V tem času sta nastala dva izdelka delana po literarni predlogi Zločin, da te strese Boštjana Gorenca – Pižame. Slušatelji so skozi predavanja spoznali vse segmente nastajanja videa (od pred-produkcije preko produkcije do postprodukcije).

 • POZITIV VIDEO05, video delavnica v okviru dijaškega doma Ivana Cankarja Ljubljana. Januar 05 – Junij 05. Kreirali in posneli kratkometražni (18 min) igrani film Katja (scenarij in režija Gašper Antauer), katerega scenarij smo pričeli pisati v POZITIV VIDEO04 delavnici. Istočasno smo realizirali tudi igrani film Marija avtorice Ariane Rožac, ter dokumentarni film o nastajanju filma Katja v realizaciji Andraža P. in Lovra P.

 • OD IDEJE DO REALIZACJE, 4 dnevna intenzivna delavnice produkcije in postprodukcije v mediju. Od pripravljenih 5 scenarijev, realizirali dva (2) in enega (1) posneli kot vajo. Poletne delavnice JSKD, Črna na Koroškem, Slo 2004

 • NOVE MEJE EU / STARE V NAŠIH GLAVAH, intenzivna enodnevna delavnica o uporabi videa in realizacija enega projekta v sistemu montažnega snemanja. Kulturni center Mostovna, Nova Gorica, April 2004

 • KAMERA =NI OKO, delavnica za kamero v okviru multimedijskega centra EMC d.o.o., april 04

 • POZITIV VIDEO04, video delavnica v okviru dijaškega doma Ivana Cankarja. Januar 04 – Maj 04. Kreirali zgodbe in posneli, zmontirali ter predstavili dva kratkometražna filma RAZTREŠČEN UP in JAJCA. Pričeli s pripravo scenarija za kratkometražni igrani film Katja, ki bo realiziran v delavnici 05. V okviru delavnice si je glasbena skupina LEAF-FAT sama posnela in zmontirala video spot za pesem Winter Song. Spot je bil na vrhu lestvice Spotnice kar nekaj tednov.

 • MEDIA WITHOUT BORDERS, mednarodni video workshop v Krškem. Gostoval pri vodji delavnice Želimirju Žilniku. Društvo zmernega pristanka, Krško julij 2003.

 • POZITIV VIDEO03, video delavnica v okviru dijaškega doma Ivana Cankarja. Oktober 02 – April 2003. Pripravili, posneli, zmontirali in predstavili trilogijo TRI KOSMATE O DIC-u, kratkometražni igrani video film RAZPRODAJA SREČE (večkrat negrajeni film na nacionalnih in internacionalnih festivalih), dokumentarec o nastanku Razprodaje Sreče in cd-rom kot končni izdelek.

 • VITE IMPOSSIBILI, intenzivna delavnica na temo Nemogočega življenja v Neaplju v Italiji. Zaključenih 6 od 8 začetih kratkometražnih video filmov. Predprodukcija, produkcija in postprodukcija. Centro Asterix, Teatro dell’Anima in Arci Movie, Napoli (Italy) december 2002

 • NO MAN'S LAND, mednarodni projekt izmenjave mladih med EU (Španija, Italija) in državami tretjega sveta (Bosna in Hercegovina, Srbija in Črna gora – ex Yu) v Sloveniji kot čakajoči na vstop v EU. Predprodukcja, produkcija in postprodukcija. Zaključenih 8 kratkometražnih videov na teme ksenofobije, multikulturalnosti in šengenske meje. Dijaški dom Ivana Cankarja, Pozitiv, EU – Youth programme, julij – avgust 2002

 • POZITIV VIDEO02, od ideje do realizacije (preproduction, production, postproduction). Realizirali kratkometražni igrani video film PREPOVEDAN VZORNIK, ki je bil večkrat nagrajen tako na domačih kot tudi na tujih festivalih. Delavnica za dijake DiC-a v Ljubljani, januar – april 2002.

 • FRI.VOLI, O učinkih reklame na potrošnika in priprave na snemanje lastne reklame za študentski projekt FRI.VOLI. Fakulteta za arhitekturo, Univerza v Ljubljani, maj 2000

 

Zadnja dopolnitev popisa november 2008

 
Idrijska Čipka / Idrija Lace
 

Trailer- 1st documentary of Idria Lace. I did documentary last year (2007). Idrija, my home town is well known about second the biggest minory of Mercury in the world and about Idria laces. With very small / no / budget I did 21 minutes long documentary narated in 4 languages (Slo, Italian, English, German). I am still seeking for some inputs for it's further development to 50 or more minutes.

* vimeo *

Njegove Sanje / He's dreams
 

Njegove Sanje je moj prvi film, katerga sem posnel pri 13 letih na 16mm Krasnogorsk filmsko kamero. Njegove sanje - digitalni rez je remake/reeditirana verzija originalna iz leta 1985. Film je preprosto digitaliziran (Bosh telecine) in reeditiral v AdobePremierPro1,5.
S pomočjo prijateljev smo posneli še nov zvok in tukaj je! Po 23 letih so Njegove sanje še vedno žive!

Njegove Sanje is my first film I did when I was 13 years old. It was filmed with 16mm Krasnogorsk film camera. Njegove sanje - digitalni rez (He's dreams - digital cut) is remake/reedited original version from 1985. I simply digitalized old version (Bosh telecine) and reedited it in AdobePremierPro1,5. In cooperation with some friends we did new sound and here it is! After 23 years Njegove Sanje is still alive!

* vimeo *